Onze werkpakketten
Het GoHot project is opgedeeld in zes verschillende werkpakketten. Hieronder is per werkpakket informatie te vinden over het doel en de aanpak.
-
WP1-1: Epidemiologische analyse
Onderzoeksvraag: Voor wie, wanneer en waar leidt welke combinatie van pollenconcentraties, hitte en slechte luchtkwaliteit tot welke sterk verhoogde gezondheidsrisico’s en ziektelast?
WP1-2: Aanpassingsvermogen jonge kinderen
Onderzoeksvraag: Hoe passen kinderen in de leeftijd tot 3 tot 13 maanden zich aan hitte aan?
-
WP2-1: Effectiviteit van koelsystemen
Onderzoeksvraag: Welke koelsystemen kunnen door risicogroepen worden gebruikt om hittestress te verminderen en wat is hun effectiviteit?
WP2-2: Invloed ventilatie op pollenconcentraties binnenshuis
Onderzoeksvraag: Wat is de invloed van verschillende vormen van ventilatie op pollenconcentraties binnenshuis?
WP2-3: Bomendichtheid en pollenconcentratie
Onderzoeksvraag: Wat is de invloed van de dichtheid aan allergeen-pollenproducerende bomen op de pollenconcentratie in de directe omgeving van de bomen?
WP2-4: Hitte-acclimatisatie door fysieke inspanning
Onderzoeksvraag: Wat is de invloed van trainingstoestand op de hitte-acclimatisatie van mensen, in het bijzonder ouderen en kinderen?
WP2-5: Factoren die gezondheid beschermend gedrag beïnvloeden
Onderzoeksvraag: Welke factoren zijn van invloed op gezond hittegedrag en hoe kan dit inzicht helpen bij het ontwerpen en vormgeven van verbeterde communicatie om gezond gedrag tijdens hittegolven te bevorderen?
-
WP3.1: Effectiviteit communicatie en disseminatie
Onderzoeksvraag: Hoe wordt momenteel gecommuniceerd met risicogroepen over het voorkomen van allergieën en hittegerelateerde gezondheidsproblemen, wat is de effectiviteit van deze communicatie, en welke strategieën kunnen worden ingezet om deze te optimaliseren met als doel gezondheidsrisico's en ziektelast te verminderen?
WP3.2: Implementeren communicatiestrategieën voor diverse doelgroepen
Onderzoeksvraag: Hoe kunnen de huidige adviezen en maatregelen aangepast worden met betrekking tot het verminderen van gezondheidsrisico’s bij hitte, hoge pollenconcentraties en slechte luchtkwaliteit of een combinatie van deze factoren aangepast worden op basis van de nieuwe inzichten?
WP3.3: Aanpassen communicatiestrategieën van diverse doelgroepen
Onderzoeksvraag: Hoe moeten de huidige adviezen en maatregelen met betrekking tot het verminderen van gezondheidsrisico’s bij hitte, hoge pollenconcentraties en slechte luchtkwaliteit of een combinatie van deze factoren aangepast worden op basis van de nieuwe inzichten en rekening houdend met verschillende opleidingsniveaus?
WP3.4: Informeren groenbeheer en -beleid over allergeenarme boomaanplant
Onderzoeksvraag: Welke strategie werkt het best om verschillende belanghebbende in groenbeleid en -beheer te informeren over het belang van allergeenarme boomaanplant?
-
WP4-1: Opschalen pollenverwachtingsmodel naar landelijk niveau
Onderzoeksvraag: Hoe kan de pilot van het ruimtelijke berkpollenverwachtingsmodel voor de regio Leiden / Den Haag (KAPPA project) naar landelijke niveau opgeschaald worden en hoe kunnen meerdere pollensoorten toegevoegd worden?
WP4-2: Operationalisering real-time pollenmonitor
Onderzoeksvraag: Hoe kan de output van de real-time pollenmonitor, die aangeschaft zal worden door RIVM/LUMC, het best gepresenteerd worden aan het publiek?
WP4-3: Verbetering operationele inschatting hitterisico via hittekrachtindicatoren
Onderzoeksvraag: Wat zijn de verschillen in uitkomst tussen de twee hittenormen (Wet Bulb Globe Temperature en Predicted Heat Strain), en bij welke condities (weer, inspanning, kleding, kwetsbaarheid) treden deze verschillen op? Wat betekent dit voor hittekrachtindicator van het KNMI op de operationele inschatting van hitterisico?
-
WP5-1: Toekomstige pollenseizoen en -concentraties
Onderzoeksvraag: Hoe zal onder invloed van verschillende klimaatscenario’s voor Nederland de timing van de start, piek en het einde van het pollenseizoen veranderen en hoe met welke pollenconcentratie van alsemambrosia moeten we rekening gaan houden.
WP5-2: Toekomstige gezondheidsrisico’s
Onderzoeksvraag: Hoe zullen risico’s en ziektelast door hitte, pollen en luchtkwaliteit in ruimte, tijd en intensiteit veranderen voor de verschillende risicogroepen tot 2050 uitgaande van de nieuwe KNMI klimaatscenario’s en de verwachte sociale ontwikkeling?
-
Dit werkpakket betreft de noodzakelijke acties om het project in goede banen te leiden en de resultaten met de buitenwereld te delen.
WP6-1: Coördinatie
WP6-2: Communicatie en disseminatie